W naszym ogrodzie nie brakuje cukinii, ja muszę to potem jakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane.
Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy.
Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi, a cukinię ściera na tarce. Aby masa na kotleciki nie była zbyt wodnista, startą cukinię trzeba lekko posolić i zostawić aby nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko odcisnąć i dodać do kurczaka. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś nie chce się bawić w luzowanie kości z kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka.
Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka i cukinii.
Składniki:
2 udka kurczaka
1 cukinia
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka siekanego koperku
olej do smażenia
Wykonanie:
udka kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką, cukinie układamy na durszlaku i lekko solimy, gdy pojawi się płyn odciskamy go. Do pokrojonego drobno kurczaka dodajemy odciśniętą cukinię, do masy dodajemy 2 jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekany koperek (może być suszony) doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, podajemy z mieszanką jogurtu greckiego z majonezem doprawionego płatkami chili z młynka lub koperku.
Właśnie skończyliśmy jeść te kotleciki i wyszły pyszne! Jeszcze jutro będę smażyć kolejną porcje ale dodam cebulki jeszcze drobno posiekanej żeby troszkę ostrzejsze były. Dziękuję za przepis!
Pingback: Kotlety siekane z karkówki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię