Ostatnio dowiedziałam się z hejterskiego komentarza, że wpierdalamy kaszanę, jemy tłusto i nie zdrowo. Tak przyznaję się wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale w dosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą, albo podana pod postacią kotletów mielonych.
Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych, aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety z kaszanki.
Kotlety z kaszanki nie muszą być nudne:
Składniki:
50 dag kaszanki
1 jajko,
1 cebula,
1 bułka kajzerka
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania,
1 łyżka majeranku
Kaszankę wyjmujemy z osłonek, dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku) przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem, dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy owalne kotlety z kaszanki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Podajemy kotlety z kaszanki np. z bagietką, pomidorem i sałatą.
Smacznego!
Poniżej zdjęcie pierogów z kaszanką i karmelizowaną cebulą
Pisałam już na FB – trudno uwierzyć, że to z kaszanki. Wyglądają nadzwyczaj zachęcająco i podane są pięknie.
Przejrzałam przepis i skojarzyło mi się, że podobnie kaszankę przygotowywał mój tata. Ze zrumienioną cebulą, białym pieprzem i czosnkiem.
Takie małe paskudztwo, a takie ładne wspomnienia. Dziękuję 🙂
Rewelacyjny, prosty pomysł na smaczne danie. Na pewno wypróbuję, zwłaszcza, że oboje z mężem lubimy wpie…….. lubimy konsumować kaszankę z cebulką, kapustą, surówką czy kiszonym ogóraskiem :))
Pingback: Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uwielbiam kaszankę. Mam pytanie czy można zamienić pęczak na kaszę gryczaną i czy płuca mieliśmy surowe do kaszy.?