Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią. Często smaczne dania i połączenia smakowe wychodzą mi, gdy wydaje mi się, że nie mam pomysłu na potrawę, szczególnie obiadową 😉 Tak było z tymi kotletami, kupiłam łopatkę wieprzową i cukinie. Początkowo chciałam cukinie nadziać mięsem mielonym i zapiec, ale odpuściłam sobie to danie. Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią, przygotowałam do nich pyszny dip na bazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki.
Co na obiad? Polecam pyszne Kotlety wieprzowe z cukinią z piekarnika
Składniki na Kotlety wieprzowe z cukinią:
1/2 kg mielonej łopatki,
1 cukinia starta na tarce (duże oczka),
1 duże jajko,
sól i czarny pieprz do smaku,
trochę majeranku,
2 łyżki siekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
2 łyżki bułki tartej do środka, albo 1 namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta kajzerka
Przygotowanie kotletów mielonych z cukinią:
Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone, kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 45 minut w ok. 160 stopniach w piekarniku. Można też kotlety usmażyć na patelni, będzie szybciej ale za to kotlety będą mieć więcej kalorii! Smacznego!
Najbardziej podoba mi się to że są pieczone a nie smażone. Dzięki temu mocno odchudzasz potrawę a cukinia daje jeszcze sporo witamin nieobecnych w mięsie. Fantastyczny pomysł 🙂
Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem
Pingback: Kotlety z brokułów, ryżu i sera - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Placki z cukinii i polędwicy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
a co to jest „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”? przyprawa jakaś? czy z zalewy?
Przyprawa Kamis.