Krewetki uwielbiamy oboje, jednak miłość Piotra do krewetek musiała dojrzeć. Gdy go poznałam mówił, że nie jada robali 😉 Jednak stopniowo przemycałam mu wszelakie owoce morza w różnych daniach, aż w końcu w nich zasmakował, ba pokochał.
Dzisiaj polecam Wam ulubione danie Piotra: Krewetki z serem rokpol, makaronem i pietruszką, danie przygotowuje się w 15 minut, to ekspresowy posiłek!
Zobaczcie przepisy na: Orientalną zupę z krewetkami i mleczkiem kokosowym Tajską zupę z owocami morza
Przepis na Krewetki w sosie serowym z pietruszką
składniki :
250 g krewetek tygrysich, mrożonych
250 g sera Rokpol
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml mleka
garść natki pietruszki
100 ml wody z gotowania makaronu
ugotowany al dente makaron (gotujemy makaron w trakcie przygotowywania krewetek)
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krewetki (obrane i oczyszczone) wyjmujemy z zamrażarki na 1 godzinę przed przygotowaniem posiłku. Gdy się rozmrożą, płuczemy je pod bieżącą, zimną wodą na durszlaku, osuszamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Natkę pietruszki również drobno siekamy.
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i dusimy chwilkę cały czas mieszając, czosnek nie może się zrumienić, tylko oddać oliwie swój smak. Wkładamy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Na patelnię przekładamy pokruszony ser rokpol i wlewamy 100 ml mleka i 100 ml wody z gotowania makaronu, doprawiamy pieprzem. Kiedy ser się rozpuści, a krewetki zwiną się danie jest gotowe. Wystarczy dorzucić do sosu ugotowany makaron, doprawić krewetki świeżo zmielonym pieprzem i posypać natką pietruszki i zamieszać.
Podajemy danie zaraz po przygotowaniu. Ekspresowa prostota w ekskluzywnym wydaniu, jak z renomowanej restauracji! Polecam!