W ramach po szkoleniowego sobotniego lenistwa wiedząc, że nie będzie mi się chciało myć po obiedzie garów, wszystkie składniki dania, czyli 2 posolone, popieprzone udka kurczaka, łyżkę musztardy z chili i imbirem, 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu oraz 100 ml soku jabłkowego zamknęłam w woreczku do pieczenia. Zostawiłam wszystko na 4 godziny do zamarynowania (tyle trwało szkolenie) i po powrocie ułożyłam w jednej części naczynia żaroodpornego i włożyłam na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i wyszło takie coś! Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak pieczony z rozmarynem. Wystarczyło tylko po upieczeniu rozciąć woreczek i wyłożyć na talerz z mieszanką sałaty, paskami ogórka i pomidora, oraz prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, ale jest chude, a dla tych co liczą kalorie to bardzo ważny atut, do tego kurczak jest tani.
Na święta piekłam kurczaki z różnymi dodatkami i były również bardzo smaczne.
– kurczak pieczony z majerankiem i papryką
– pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie
oraz wiele innych dań z kurczaka w roli głównej
Kurczaka pieczonego z rozmarynem będę przygotowywać częściej ze wzgl. na swoje walory smakowe.
Czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu.
Pingback: Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kurczak z patelni - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię