Kurczak pieczony z rozmarynem

W ramach po szkoleniowego sobotniego lenistwa wiedząc, że nie będzie mi się chciało myć po obiedzie garów,  wszystkie składniki dania, czyli 2 posolone, popieprzone udka kurczaka, łyżkę musztardy z chili i imbirem, 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu oraz 100 ml soku jabłkowego zamknęłam w woreczku do pieczenia. Zostawiłam wszystko na 4 godziny do zamarynowania (tyle trwało szkolenie) i po powrocie ułożyłam w jednej części naczynia żaroodpornego i włożyłam na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i wyszło takie coś! Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak pieczony z rozmarynem. Wystarczyło tylko po upieczeniu rozciąć woreczek i wyłożyć na talerz z mieszanką sałaty, paskami ogórka i pomidora, oraz prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, ale jest chude, a dla tych co liczą kalorie to bardzo ważny atut, do tego kurczak jest tani.

Na święta piekłam kurczaki z różnymi dodatkami i były również bardzo smaczne.

kurczak pieczony z majerankiem i papryką

pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie

oraz wiele innych dań z kurczaka w roli głównej

Kurczaka pieczonego z rozmarynem będę przygotowywać częściej ze wzgl. na swoje walory smakowe.

Czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu.

Kurczak pieczony z rozmarynemKurczak pieczony z rozmarynemKurczak pieczony z rozmarynem

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Kurczak pieczony z rozmarynem

  1. Pingback: Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kurczak z patelni - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *