Propozycja na pieczonego kurczaka w marynacie jogurtowej, z czosnkiem, z papryką i tymiankiem cytrynowym.
Składniki:
- 4 szt podudzi z kurczaka
- 1 jogurt grecki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki Kotanyi
- sól morska ziołowa Kamis
- tymianek cytrynowy
Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz paprykę, dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone podudzia doprawiamy dokładnie solą ziołową i smarujemy marynatą jogurtową, układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładamy gałązkami tymianku cytrynowego. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z włączonym termoobiegiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po 30 minutach podudzia odwracamy, aby były równomiernie upieczone z każdej strony. Kurczaka podajemy np. z kalafiorem i sałatką z pomidorów