Jako wygraną z pewnego konkursu otrzymałam sos Teriyaki firmy Kikkoman, postanowiłam go przetestować, gdyż nigdy nie jadłam tak przygotowanego kurczaka. Sos ma przyjemny, słodko-kwaśny smak bez nadmiaru soli. Buteleczka starczy na przygotowanie kilku dań. Czy jest uniwersalny przepis na kurczaka Teriyaki? Każdy dodaje coś od siebie, ja dodałam sezam.
Kurczak Teriyaki z sezamem (chicken teriyaki)
6 łyżek sosu teriyaki,
1/2 czerwonej papryki,
3 udka z kurczaka,
1 marchewka
1 łyżka sezamu
2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
+ do podania ryż basmati Kupiec
Ryż basmati gotujemy na sypko. Udka kurczaka wyluzować z kości i skóry, kroimy w paski. Do kurczaka dodajemy 6 łyżek sosu teriyaki i marynujemy min. 30 minut. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w paseczki marchewkę i 1 łyżkę sezamu. Smażymy na małym ogniu chwilkę. Wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, chwilę smażąc.
Smacznego!