Kurczak w sosie śmietankowym i ryżem Parboiled.
Składniki:
- 2 gotowane udka z kurczaka,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 łyżka semoliny,
- 1/2 litra rosołu
- 1 cebula
- sól do smaku
- chilli,
- słodka śmietana 30%
- 300 g ryż Parboiled Kupiec,
- 3 łyżeczki soli do ryżu
- ugotowana marchewka i natka pietruszki
W rondelku rozpuścić olej, wsypać posiekaną cebulę, lekko posolić i dusić, rozdrobnione kawałki kurczaka, poddusić razem, dodać chilli do smaku. Wlać rosół i dodać semolinę, jednocześnie cały czas mieszając aby nie było grudek. Dolać trochę śmietany. Doprawić ewentualnie solą. Ugotowany ryż z solą odcedzić, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, natkę pietruszki, wymieszać i przełożyć do miseczek, trochę go ugnieść i ostrożnie wyłożyć na talerze, wokół ryżu wyłożyć sos z kurczakiem.