Łosoś w sosie ogórkowym to danie przygotowywała grupa Piotra na warsztatach Akademii Smaku Siemens w Warszawie. Łosoś był upieczony w piekarniku, a podany z pysznym sosem ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem.
Składniki:
- 4 filety z łososia około 180g każdy
 - 100g czerwonego kawioru
 
Umyte filety łososia dokładnie osuszamy.
- 4 łyżki oleju rzepakowego
 - Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki
 - 4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
 - tymianek
 - sól morska, grubo mielony czarny pieprz
 
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- 4 łyżki oleju rzepakowego
 - 2 łyżki masła
 - 2 pokrojone w kostkę szalotki
 - 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone
 - 1 szklanka bulionu drobiowego
 - 1 szklanka śmietany kremówki 36%
 - 1 mały pęczek koperku
 - sól morska, cukier i biały pieprz do smaku
 - 100g czerwonego kawioru
 
Na oleju z masłem przez kilka minut podsmażamy pokrojoną szalotkę i posiekane ogórki. Cały czas mieszamy aby szalotka i ogórki nie przypaliły się. Wlewamy bulion oraz śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tuż przez podaniem posypujemy sos świeżym siekanym koperkiem.
Upieczonego łososia podajemy z sosem ogórkowym, kiełkami zielonego groszku i łyżką czerwonego kawioru.
Autorem przepisu jest Konrad Birek szef kuchni ASS.
							
