Makaron z serem na słodko z cukrem to jedno z dań z dzieciństwa, obok leniwych pierogów, pyrów z gzikiem, placków ziemniaczanych, czy naleśników z serem i dżemem, które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest makaron, chociaż prawdę mówiąc mi najbardziej smakują rurki lub spiralki. Do tego dania nie był wykorzystywany makaron domowy, bo w tym daniu głównie chodzi o krótki czas przygotowania, bo makaron z serem na słodko przygotowuje się w 15 minut. Makaron z twarogiem i cukrem chodził za mną od dawna, a piątek i post to dobry pretekst by go przygotować.
Czy makaron z serem na słodko to też smak Waszego dzieciństwa?
Makaron z serem można przygotować na różne sposoby: z bułka tartą, masłem i cukrem, można dodatkowo polać makaron posłodzoną śmietaną lub jogurtem, oraz jak wcześniej wspomniałam polać skwarkami wytopionymi z boczku (nie podczas postu), oraz bardziej oszczędnie polać podsmażoną cebulką.
Przepis na najlepszy Makaron z serem na słodko.
Składniki
400 g makaronu pszennego
250 g sera białego, twarogu
50 g masła i bułka tarta (opcjonalnie)
sól
cukier do posypania, u mnie trzcinowy
opcjonalnie – gęsta śmietana lub jogurt
Jak przygotować Makaron z serem białym twarogowym?
Ulubiony makaron gotujemy w osolonej wodzie tyle minut ile jest w opisie na opakowaniu. Odsączamy go na durszlaku. Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, możemy dodać śmietanę.
Gdy chcę dodatkowo wykorzystać tartą bułkę to prażę ją na suchej patelni, a gdy będzie złota, dodaję masło i mieszam aż się rozpuści, w tym przepisie odjęłam trochę kalorii nie dając tłuszczu i węglowodanów 😉
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, posypujemy rozdrobnionym serem i posypujemy cukrem, albo dodatkowo polewamy bułką tartą z masłem, cukru dajemy tyle ile lubimy, ja nie lubię zbyt dużo cukru, więc dodaję jedynie łyżeczkę na porcję. Gdy twaróg jest zbyt suchy to dodaję gęstą śmietanę lub jogurt, aby był ciut wilgotny i dopiero posypuję twaróg cukrem. Smacznego.
Pingback: Sos śmietanowo-serowy do makaronu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miodem polac i zmielone orzechy wloskie