Kiedy nie mamy czasu na gotowanie to Piotrek smaży naleśniki. Wtedy można z nich wyczarować dania na słodko, na słono, czy na ostro. Naleśniki wytrawne doskonale nadają się na śniadanie, obiad i kolację. Polecam naleśniki z parówką i serem z dodatkiem keczupu, można je podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce i zjeść na ciepło.
A może przygotujecie naleśniki pikantne z farszem z kurczaka i warzyw?
SKŁADNIKI na 4-6 naleśników z parówką i serem :
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. wody gazowanej
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- olej do smażenia
- cienkie parówki o wysokiej zawartości mięsa
- ser żółty
- keczup pikantny
PRZYGOTOWANIE: Przygotować farsz: z parówek ściągamy osłonki jeśli je mają (najlepsze są naturalne), ser kroimy w cienkie plastry. Przygotować naleśniki wg przepisu: 1 jajko ubić z solą, dodać 1 szkl. mąki, po 1/2 szkl. wody i mleka, dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Na każdy naleśnik kładziemy plastry sera, na nich parówkę, przez środek robimy pasek z keczupu i zwijamy. Wstawiamy na chwilę do mocno nagrzanego piekarnika lub na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej, parówka będzie ciepła, a ser będzie się lekko ciągnąć. Naleśnik z parówką i serem jest bardzo sycący, więc powinniśmy liczyć po 2 naleśniki na głowę.
Pingback: Naleśniki z pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Wiosenne naleśniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Torcik naleśnikowy z serem i rukolą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Parówki w cieście francuskim - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię