Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami to moja propozycja jesiennego dania.
Gdy wrzuciłam zdjęcie gotowego dania na FB zaczęły się pytania o przepis, było bardzo dużo chętnych, bo niby ta papryka taka apetyczna, a i farsz niczego sobie, wszyscy byli chętni by je przygotować 🙂
Napisałam, więc szybko ten przepis, który jest szybki i łatwy. No i danie smaczne, gwarantuję Wam.
Oczywiście farsz możecie zrobić i doprawić po swojemu, ale w tym zestawieniu smakowym, które ja proponuję na 100 % danie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami.

papryka faszerowanapapryka faszerowana
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
6 sztuk- papryki żółte
około 10 pieczarek
1 cebula
200 g mięsa mielonego
100 g żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie
natka pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie: 100 g kaszy jaglanej w woreczku układamy na durszlaku, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem, zostawiamy aż odcieknie.
Z papryki odkrawamy czubki i usuwamy gniazda nasienne, płuczemy. Obgotowujemy paprykę w osolonej wodzie ok. 10 minut.  Odwracamy i pozostawiamy do wyschnięcia.
Pieczarki oczyszczamy i płuczemy na sicie, kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy. Mięso wieprzowe mielimy.
Rozgrzewam patelnię, wlewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy co jakiś czas mieszając. Do niej dodajemy mięso, mieszamy, podsmażamy. Na koniec wrzucamy pieczarki, mieszamy co jakiś czas aż zmiękną. Na koniec wrzucamy kaszę jaglaną, wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy aż kasza zmięknie i odparuje większość płynu. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gdy przestygnie dodajemy do farszu pokrojony w drobną kostkę żółty ser i pokrojone drobno resztki papryki z czubków.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy papryki. Układamy faszerowane papryki w żaroodpornym naczyniu, które wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st z termoobiegiem na ok. 20 minut. Podajemy gorące, udekorowane natką pietruszki, te papryki faszerowane są pyszne!

paprykapapryka faszerowana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami

  1. Pingback: Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *