Postanowiłam przygotować piersi z kurczaka w tzw.” papirusie” ale przygotowanym domowym sposobem. Wystarczy nam arkusz papieru do pieczenia, który dokładnie smarujemy olejem, najlepiej pomóc sobie pędzelkiem i doprawiamy ziołami jakie lubimy, ja w tym przypadku wykorzystałam sól morską prowansalską, ognistą mieszanką przypraw i zioła prowansalskie. Zrobiłam też domowe frytki w kształcie serca, podobne smażył Piotrek jak przygotowywał swojego Devolay.
Taka domowa pierś z kurczaka po prowansalsku z frytkami jest zdrowa, smaczna i do tego efektownie wygląda.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól morska prowansalska Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis
zioła prowansalskie Kamis
1/2 szklanki oleju wielkopolskiego rzepakowego
2 ziemniaki
2 pomidory koktajlowe
4 plasterki ogórka
kiełki rzodkiewki
Arkusz papieru do pieczenia Saga 33 x 27 cm smarujemy 1 łyżeczką oleju wielkopolskiego, posypujemy solą morską prowansalską, ognistą mieszanką przypraw i ziołami prowansalskimi. Na tak przygotowanej połówce papieru układamy piersi kurczaka, przykrywamy drugą częścią papieru i spinamy wykałaczkami.Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po ok. 5 minut z każdej strony. Następnie mięso układamy na desce i kroimy w plastry. Przygotowujemy frytki w kształcie serca. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na 4 części, z których wycinamy foremką do ciasteczek serca. Rozgrzewamy resztę oleju wielkopolskiego i smażymy serca na rumiano z każdej strony.Plastry ogórka wycinamy ozdobnie. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Wszystkie przygotowane składniki dania układamy na podłużnym talerzu, dodatkowo dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
Szczerze muszę przyznać, że te frytkowe serduszka, mnie złapały za serduszko 🙂 urocze 🙂
Pięknie się prezentuje na talerzu. Gdyby mi tak podano to bym się nawet nie zastanawiała co na nim się znajduje tylko od razu zjadła:)