Przepis na zapiekankę (na cieście francuskim)

Przepis na szybką zapiekankę. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne, można z niego wyczarować różne smaczne przepisy. Zapiekanka na cieście francuskim, którą przygotowuje się 40 minut.

SKŁADNIKI:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 4 jajka
  • 1 op. sera brie z orzechami
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Podłużną formę wyłożyć ciastem francuskim– ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy, brzegi zawinąć. Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Z papryki i pomidorów usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę, wszystko przełożyć do miski, wbić jajka, dodać 2 łyżki jogurtu greckiego, doprawić całość solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Całość przełożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć plasterki sera brie z orzechami.  Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem. Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika. Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.

Smacznego, gwarantuję że zapiekanka będzie smakować!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *