Rosół z kurczaka

Tradycyjny rosół z kurczaka  gotowany z dużą ilością warzyw, podany z dodatkiem makaronu krajanka i marchewki to nasza ulubiona zupa.

  • 1  duży kurczak
  • 3 marchewki
  • 1 młody por
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1  cebula
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
  • mielony pieprz czarny
  • 2 ziarno ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • zielona natka pietruszki
  • makaron międzybrodzki krajanka

Do dużego garnka wkładamy pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka i zalewamy zimną wodą.  Dodajemy  umyte  warzywa,  cebulę,  1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu , musimy uważać aby rosół się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać.  Gotujmy  na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.  Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie  solą i maggi.  Marchewkę i mięso wyciągamy z rosołu, układamy na dużym talerzu. Na talerz wykładamy porcję makaronu, na środku układamy plasterki marchewki. Zalewamy  wrzącym rosołem, posypujemy świeżą natką pietruszki.

Dostałam 2  małe opakowania makaronu do przetestowania. Makaron międzybrodzki krajanka, doskonale nadaje się do rosołu, czy też zupy pomidorowej, jest produkowany z mieszanki mąki pszennej makaronowej i durum, z dodatkiem świeżych jaj. Nie zmienił kształtu w trakcie gotowania co jest ważne u mnie, gdyż nie lubię makaronów, które się zanadto rozgotowują.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Rosół z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.