Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej.
Zrazy można wykonać z różnych gatunków mięsa. Mięso najczęściej tnie się w plastry, faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne, a następnie podsmaża i dusi, można je zabielać śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie.
W moim rodzinnym domy najczęściej jadało się zrazy wołowe, dokładnie rozbite tłuczkiem plastry mięsa doprawiało się solą i pieprzem. Mięso smarowało się ostrą musztardą, układało się na środku słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany był dokładnie i obwiązywany bawełnianą nitką. Następnie obtaczało się zrazy w mące i obsmażało na oleju z każdej strony, pod koniec smażenia dodawało się cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stała się złota, podlewało się całość wrzącą wodą i dusiło do miękkości mięsa. Podczas duszenia tworzył się pyszny, aromatyczny sos. Pycha. Aby ułatwić sobie pracę można przygotować tzw. zrazy faszerowane z mięsa mielonego.
Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Przepis na zrazy wieprzowe zawijane
Dzisiejsze zrazy wieprzowe zrobiłam identycznie, tylko wołowinę zastąpiłam plastrami karkówki.
Składniki na 5 zrazów:
5 plastrów karkówki
5 łyżeczek musztardy sarepskiej
sól i pieprz czarny
1 ogórek kiszony
1 cm plaster boczku
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju do smażenia
Opis wykonania jest ten sam, jak opisałam wyżej, tylko zamiast nici zastosowałam wykałaczki.
Polecam zrazy podane z buraczkami i ziemniakami.
A oto tak wyglądają zrazy faszerowane mielone i zrazy wołowe zawijane
pyszne
Rzeczywiście super, tego szukałem …… i znalazłem! :)))
Pozdrawiam i polecam.
klasyka zawsze górą, przy zrazach nie ma co kombinować, ten przepis znam od dziecka, zawsze smakuje, zawsze pięknie pachnie, sos wyśmienity, najlepiej smakuje z kopytkami, ale z ziemniaczkami także pycha 🙂
Pingback: Przepis na zrazy wołowe zawijane (rolady wołowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
robię właśnie 😉 pachą ładnie i sos jest pyszny. mięsko spróbuje za chwile będzie na pewno pyszne
Pingback: Schab duszony - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię