Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem

Pyry z gzikiem to postne danie typowe dla wielkopolskiej kuchni. Składa się z ziemniaków gotowanych w łupinach, czy też mundurkach (w gwarze zwanych pyry) oraz gziku, czyli przyprawionego solą i pieprzem twarogowego sera, z dodatkiem kwaśnej śmietany i cebuli.

Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Gzik niektórzy  doprawiają śmietaną, solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem, koperkiem, szczypiorkiem, olejem lub oliwą.

Danie powstało zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Pyry z gzikiem początkowo jadano głównie w postne piątki. Ale to danie tak wpisało się w kulturę kulinarną Wielkopolski, że jada się je częściej, można je też zamówić w poznańskich restauracjach.

Obecnie niektórzy ziemniaki w mundurkach zastępują obranymi i ugotowanymi, ale dla mnie to profanacja.Mundurek w ziemniaku musi być!

Lubimy też jeść ziemniaki w mundurkach, przekrojone na pół, lekko posolone, z kawałkiem świeżego masła, które spływa z ciepłych ziemniaków, do tego podajemy kefir, kwaśne mleko lub maślanka.

Dzisiaj jest środa popielcowa, więc doskonale Pyry z gzikiem pasują do obiadu, są postne i mało kaloryczne. U nas też jada się pyry z gzikiem w Wielki Piątek przed Wielkanocą.

Pyry z gzikiem:

Pyry z gzikiemPyry z gzikiem

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g śmietany 10%-18%
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • sól
  • czarny pieprz

Dodatkowo:

  • po 2 duże ziemniaki osobę

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy bez obierania, czyli w mundurkach w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Twaróg rozdrabniamy widelcem w misce, dodajemy śmietanę, szczypiorek, wszystko dokładnie łączymy. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, nakładamy po dużej łyżce gziku, wierzch posypujemy pieprzem, drobno pokrojoną cebulką i resztą szczypiorku. Smacznego:)
Pyry z gzikiem

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *