Ostatnio często przygotowuję ze Schabu wieprzowego roladki. Roladki wieprzowe, czyli schabowe wyszły bardzo pyszne, z dodatkiem pasty miętowej, wędzonej szynki i sera brie są rewelacyjne. Polecam:)
Pastą miętowa jest aromatyczna i lekko pikantna, doskonale nadaje się jako dodatek do mięsa.
Inny pomysł na wykorzystanie pasty miętowej znajdziecie tutaj
Składniki:
- 1 plaster schabu wieprzowego,
- 1 łyżeczka pasty miętowej,
- do smaku sól morska prowansalska,
- szczypta chilli,
- plaster sera brie,
- 2 plastry wędzonej szynki,
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Plaster schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Podłużny papier do pieczenia smarujemy olejem, posypujemy solą prowansalską, chilli i ziołami prowansalskimi. Układamy plaster schabu, doprawiamy je również z drugiej strony. Na środku smarujemy pastą miętową, układamy plasterki szynki oraz słupki sera brie. Plaster schabu dokładnie zwijamy w roladkę, którą spinamy wykałaczkami, zawijamy w papier do pieczenia, układamy na rozgrzanej suchej patelni smażymy z każdej strony po 2-3 minuty minut. Gotową roladkę zostawiamy by odpoczęła, kroimy w ukośne plastry ok. 2 cm, wykładamy na talerz, dekorujemy pomidorami czarnymi oliwkami.
Smacznego!