Roladki schabowe panierowane

Schab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu.  Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe panierowane,  wyszły bardzo pyszne, jedne roladki przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów z serem feta, drugie z siekanymi maślakami, boczkiem i cebulką są rewelacyjne.
Roladki schabowe z pastą miętową

Roladki ze szpinakiem

Roladki schabowe z kurkami

Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska.

Roladki schabowe panierowane

Składniki:
  • 10 plastrów schabu wieprzowego,
  • do smaku sól morska  i pieprz czarny,
  • rozmaryn suszony
  • kostka sera feta
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 250 g maślaków
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku parzonego
  • olej do smażenia
  • 5 jajek
  • mąka pszenna
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Plastry schabu  rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy.

2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy roladki  na gorący olej stroną łączenia od dołu, smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony aż roladki będą rumiane. Gotowe roladki odsączamy na ręczniku papierowym. Można je podawać na gorąco jako samodzielne danie np. z ziemniakami lub frytkami lub na zimno jako przekąskę pokrojoną w krążki.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Roladki schabowe panierowane

  1. Świetny pomysł na sylwestrową przekąskę. Zrobiłam z farszem pieczarkowo-serowym. Fajnie smakuje na kromce chleba jak i solo. Mój facet który nie lubi wszelkiego rodzaju kombinacji był zachwycony „zwykłym” kawałkiem mięska z nadzieniem 😉

  2. Pingback: Schab faszerowany jajecznicą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Grażyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *