Rumsztyk z siekanej wołowiny

Zanim Piotrek przygotował Rumsztyk z siekanej wołowiny z cebulką to ja miałam w planach przygotowanie z wołowiny befsztyku tatarskiego. Ale on był szybszy i zamiast wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy.  Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest poszatkować w szatkownicy lub nożem chudą wołowinę, w ostateczności ją zmielić, potem robić dokładnie jak w opisie poniżej, a nie będziecie żałować. A podsmażonej cebulki nie można oszczędzać, im jej więcej tym lepiej dla dania.

Rumsztyk siekany wołowy z cebulką
Rumsztyk z siekanej wołowinyRumsztyk

Składniki:
80 dag- mięso wołowe bez kości
1 cebula czerwona (opcjonalnie)
1 duża cebula biała
1 jajko
sól i czarny pieprz do smaku
50 ml wody

olej rzepakowy do smażenia

cebula do usmażenia- 2-3 sztuki

Przygotowanie: Cebulę białą i czerwoną drobno siekamy i podsmażamy, studzimy. Mięso wołowe drobno siekamy, dodajemy wodę, jajko, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, podsmażoną cebulkę, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Układamy je na przygotowaną deskę i delikatnie naciskamy je tępą stroną noża, (powinny wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej). Smażymy kotlety na oleju z każdej strony na rumiany kolor. Przekładamy kotlety na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Duże cebule obieramy ze skóry, kroimy w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła.

Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami.

RumsztykKotlety z wołowiny

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Rumsztyk z siekanej wołowiny

  1. Swietny blog kulinarny! Trafilam na niego przez przypadek szukajac przepisu na ciemny sos. Gratuluje pomyslu i zdolnosci kulinarnych. Bede tutaj definitywnie czesto zagladac. Wspaniale przepisy, latwo i stzybko. Dziekuje:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.