Polecam kolejny przepis na faszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami i schab faszerowany cukinią . Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz. Jak ktoś nie używa w kuchni tego typu produktów, wystarczy kostkę mięsną zastąpić solą i przyprawami, które lubi. Ale Marco Pierre White`
Przepis na Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem. Uwielbiam świeży groszek lub mrożony, ten z puszki nigdy mi nie smakował.
Składniki na 2 porcje:
3 plastry schabu dobrze rozbite,
pesto z suszonych pomidorów
1 ser mozzarella
sól lub kostka mięsna Winiary i grubo mielony czarny pieprz,
1 łyżka oleju rzepakowego
100 g ryżu dziki & parboiled
zielony groszek mrożony (ok. 2/3 szklanki)
Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy solą, lub z jednej strony pokruszoną połową kostki mięsnej i grubo mielonym czarnym pieprzem, smarujemy pesto z suszonych pomidorów, układamy plastry sera mozzarella. Każdy plaster schabu zwijamy ciasno jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, wsypujemy ryż i chwilkę go prażymy, podlewamy wodą, dodajemy resztę kostki mięsnej i dusimy aż schab będzie miękki, a ryż stanie się sypki. Dorzucamy mrożony groszek, przykrywamy pokrywką, dusimy aż groszek zmięknie i przestanie być surowy. Schab faszerowany pesto i serem podany z ryżem i groszkiem to doskonałe danie obiadowe. Smacznego!
Bardzo dobry przepis.
Zamieniłam tylko pesto z pomidorów na normalne bazyliowo-czosnkowe , dodałam kawałek szynki, suszony pomidor w oleju i ser szwajcarski. Pychota !