Pikantny farsz +naleśniki= wspaniały obiad:)
Polecam Wam tort naleśnikowy z mięsem z kurczaka oraz z dużą ilością sera.
Ciasto naleśnikowe możecie przygotować według swoich upodobań, ale ja polecam sprawdzony przepis Piotra.
Potrzebujemy:
– 4 sztuki niezbyt cienkich naleśników, nam zostały z wczorajszego smażenia.
– 2 duże udka z kurczaka
– 2 szt. pergaminu „Pomysł na …PAPIRUS” z papryką Winiary
– 2 szt. pergaminu „Pomysł na …PAPIRUS” zioła prowansalskie Winiary
– 30 dag sera salami
– 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami Kamis
– sos włoski Winiary
Do jej przygotowania farszu wykorzystałam 2 duże udka z kurczaka, oraz z pergamin z opakowania Pomysłu na …Papirus – soczysta pierś z kurczaka z papryką, oraz w ziołach prowansalskich. 2 duże udka z kurczaka luzujemy ze skóry i kości i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienki płat, układamy całym arkuszu Papirusa, czyli pergaminu z przyprawami, przykrywamy drugim płatem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na patelni, smażymy tylko po 5 minut z każdej strony nie dodając już tłuszczu, taki czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażymy tak 2 płaty kurczaka, każdy o innym smaku.
Układamy kolejno naleśnik, ser i kostkę z kurczaka upieczonego w Papirusie i ser, kolejny naleśniki itd. U mnie były tylko 4 naleśniki, ale Wy możecie zwiększyć ich ilość. Wierzch obkładamy kurczakiem, krążkami sera i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i ziołami.
Podajemy z keczupem, sosem, dipem, ja podałam z sosem włoskim Winiary. Kroimy na 5 części.
Smacznego!
Mmm, pyszności! Dla takiej miłośniczki naleśników jak ja takie tort jest lepszy niż taki zwykły, słodki ;p
Idealne naleśniki na dzisiejszy obiad 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Moi panowie zjedli w całości ze smakiem. Polecam, zróbcie go. Pozdrawiam serdecznie whiness i Basiu:)