Dżem brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

Jeśli mam okazję kupić brzoskwinie po okazyjnej cenie, przygotowuję nasz ulubiony dżem brzoskwiniowy z dodatkiem soku marchwiowego..

Składniki:
  • 4 kg brzoskwiń,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 op Żelfix 3:1,
  • 1 op galaretki brzoskwiniowej,
  • 1 szkl. soku marchwiowego

Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, powinny być widoczne kawałki owoców. Sok marchwiowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Wsypać Żelfix, dodać rozpuszczoną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.

W dużym garnku zagotować wodę. Gorący dżem nałożyć do czystych słoików, wlać prawie do pełna, przykryć krążkiem z folii aluminiowej i zamknąć wieczko. Do gorącej wody włożyć słoiki i gotować ok. 10 minut na małym ogniu (woda powinna sięgać ¾ słoika). Wyciągnąć słoiki , odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.