Pyszny dżem z gruszek z dodatkiem cynamonu, goździków i imbiru. Idealny dżem. Będzie super dodatkiem do chleba, ciasta lub np. mięsa. Polecam, gdyż dżem jest bardzo smaczny. Małe, zgrabne, firmowe słoiczki o pojemności 200 ml otrzymałam w paczce od firmy Dr. Oetker.
Składniki:
4 kg słodkich gruszek
1 szklanka cukru
2 opakowania Fix Dżem Winiary
2 łyżki octu winnego Kamis
mieszanka utartego cynamonu, goździków i imbiru wg uznania
Do zrobienia dżemu wykorzystujemy zdrowe, dojrzałe gruszki. Owoce myjemy,obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka przekładamy owoce, posypujemy cukrem, mieszanką utartych przypraw, mieszamy. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny. Miksujemy niezbyt dokładnie blenderem Triblade. Dodajemy fix dżem i gotujemy jeszcze przez ok. 7 minut. Gotowy, wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, po ostygnięciu słoiki umieszczamy w chłodnym miejscu.
Wyszło 6 słoiczków 200 ml.
fajny przepis, jak dostanę znowu dostawę gruszek to skorzystam
Mniam i jeszcze do tego kardamon uuuh 😉