Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa

Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków, przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych.

fasolka szparagowa

Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na zachowanie smaku lata podczas zimowych obiadów. Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, albo i dłużej, musimy ją najpierw zblanszować, a potem pasteryzować. Zabieg blanszowania powoduje utrzymanie ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów, a dodatek kwasu w fasolce jest nie wskazany! Jest trochę zachodu z  tym trzykrotnym pasteryzowaniem fasolki, ale zimą wystarczy otworzyć słoik, odcedzić fasolkę na durszlaku i podgrzać… a potem podać np. fasolkę z bułką tartą, fasolkę w sosie pomidorowym, albo a’la gulsz,

Jak przygotować fasolkę szparagową do słoików?

Składniki:

fasolka szparagowa w dowolnej ilości
na 1 l bardzo gorącej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, usuwamy boczne włókna i odcinamy obie końcówki. Możemy też pokroić fasolkę na mniejsze kawałki 3-4 cm. Ja przygotowuję fasolkę szparagową do słoików z całych strąków prawie równej długości, aby można je było w słoikach ułożyć w pionie. Przed włożeniem do słoików blanszujemy fasolkę ok. 3-5 minut, a następnie, po wyjęciu z wrzątku, przelewamy strąki fasoli zimną wodą. Po zblanszowaniu  nakładamy fasolkę ciasno do słoików i zalewamy przegotowaną, gorącą wodą z dodatkiem 2 dag (ok. 1,5 łyżeczki) soli i 1 łyżeczki cukru. Zakręcamy słoiki i przeprowadzamy konserwowanie fasolki stosując tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Przez 3 kolejne dni pasteryzujemy słoiki w garnku, przez ok. 30 minut w temperaturze wrzenia wody, czyli 100 stopni. Po każdej pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy aż będą zimne. Możemy też 3-krotnie pasteryzować słoiki z fasolką na sucho przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Fasolka szparagowafasolka szparagowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa

  1. skomlikowane, u nas w domu fasolkę po obczyszczeniu gotujemy w osolonej wodzie 1,5 h i to wszystko. Słoików nie odwracamy nigdy przy żadnych przetworach, nie jest to konieczne

    pozdrawiam

  2. A jak robię leczo z dodatkiem fasolki której nie blanszowałem, to aby zachować leczo na wiosnę w słoiku ile razy muszę tyndalizować?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *