Kalafior marynowany z marchewką

Kalafior marynowany z marchewką jest świetny do sałatek jarzynowych np. z majonezem. Marynata wytrzymuje nawet kilka lat w słoiku. Marynata, w której marynuje się kalafior i marchewka w plasterkach jest podstawową bazą do różnych marynat.

SAM_7215

Baza do marynat
SKŁADNIKI:

– 6 szklanek wody
– 1 szklanka octu 10 %
– 1,5 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 6 liści laurowych
– 8 ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy wodę z octem w stosunku 6 do jednego, czyli na 6 szklanek wody dodajemy 1 szklankę octu 10 %, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, 6 liści laurowych i 8 ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilkę. Ja tę marynatę traktuję jako podstawową bazę do marynowania warzyw i grzybów, tylko w zależności co zaprawiam dodaję jeszcze dodatkowe składniki.

Kalafior marynowany z marchewką

Składniki

– 1 kalafior
– 2 marchewki
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 2 szklanki bazy do marynat
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

Umytego kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję we wrzącej osolonej wodzie 5 minut, odcedzam na sicie i hartuję w zimnej wodzie. Obrane marchewki kroję na plasterki. Marchewki i różyczki kalafiora układam naprzemiennie w słoikach, do każdego słoika wrzucam po 2 ziarna ziela angielskiego. Z przygotowanej bazy do marynat odlewam 2 szklanki, dodaję 2 łyżeczki cukru, zagotowuję i wrzącą marynatą zalewam mieszankę kalafiora i marchewek. Dokładnie zakręcam słoiki i odwracam do góry dnem, aż wystygną. Bardzo dobry dodatek do innych potraw np. sałatek

Dokładnie zakręcam słoiki i odwracam do góry dnem, aż wystygną od podstawowej marynaty odlewam 2 szklanki, dodaję do nich 2 łyżeczki cukru i gorącą zalewam mieszankę kalafiora i marchewki Podzielonego na różyczki kalafiora gotuję 5 minut, a następnie haruję zimną wodą Ugotowane różyczki kalafiora układam naprzemiennie z surowymi plasterkami marchewki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Kalafior marynowany z marchewką

  1. Na 6 szklanek wody jedna octu? To po co ocet? Daj szczyptę kwasu cytrynowego i będzie ten sam efekt. Na szklankę octu daje się 2 ewentualnie 3 szklanki wody. Albo to ma być marynowane albo zakwaszone, a to ogromną różnicą.

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *