Najlepsza konfitura z czerwonej cebuli z majerankiem jest na blogu prawie 10 lat. Jednak przepis znajduje się przy okazji przepisu na białą kiełbasę w cieście francuskim, Niektórzy czytelnicy piszą do mnie, że nie wiedzą jak znaleźć przepis na konfiturę z czerwonej cebuli. Postanowiłam dodać osobny wpis.
A do czego podać konfiturę z czerwonej cebuli? My konfiturę przygotowujemy np. do białej kiełbasy w cieście francuskim. Konfitura z czerwonej cebuli z majerankiem jest pysznym dodatkiem do mięsa, szczególnie polecam ją do smażonej wieprzowej polędwicy. Konfitura z czerwonej cebuli również idealnie nadaje się do marynowanych śledzi, śledzie możemy ułożyć na konfiturze lub zrobić kanapki, czy tartinki z ciemnego chleba, na którym układamy po łyżeczce konfitury z czerwonej cebuli, oraz po kawałku śledzia. Tartinkę dekorujemy natką pietruszki.
Najlepsza konfitura z czerwonej cebuli, składniki:
5 sztuk, czerwona cebula
2-3 łyżki miodu naturalnego
100 ml brandy lub czerwonego wina półsłodkiego
2 łyżki oleju
50 gram masła
100 ml czerwony ocet winny lub ocet balsamiczny
duża szczypta majeranku
pieprz świeżo mielony do smaku
sól morska
Jak przygotować najlepszą konfiturę z czerwonej cebuli z majerankiem? Przygotowanie konfitury:
Czerwoną cebule obieramy z łupin, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, a gdy się roztopi dodajemy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę, którą lekko solimy, aby szybciej zmiękła i dusimy, dodajemy brandy lub wino, wlewamy miód, mieszamy i podlewamy odrobiną wody, dusimy ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ocet winny lub balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, Na sam koniec doprawiamy majerankiem, mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę.