Ogórki z imbirem. Ogórki małosolne z imbirem. Sezon ogórkowy to czas, kiedy gospodynie chętnie wymieniają się przepisami na ich kiszenie. Szukają tych, które gwarantują, że ogórki będą twarde i smaczne. Chrupiące, pikantne ogórki małosolne to doskonały dodatek do różnych dań czy kanapek. Zawsze robiłam ogórki małosolne z chrzanem, czosnkiem i koperkiem. Niestety tutaj gdzie jestem chrzanu nigdzie w sklepach ani na rynku nie ma.
2 tygodnie temu zrobiłam pierwsze w tym roku ogórki małosolne z czosnkiem i koperkiem, ale brakowało mi w nich ostrości, takiego pazura, który daje chrzan. Za radą znajomej Renaty Pyzik zrobiłam w ten weekend ogórki z imbirem, którym zastąpiłam chrzan . Zrobiłam je jak moje tradycyjne ogórki małosolne tylko zamiast chrzanu dałam imbir pokrojony w plastry. Polecam ten sposób, świeży smak małosolnego ogórka wzbogaconego wyraźną pikantnością imbiru oraz sporą ilością czosnku i koperku. Ogórki małosolne z imbirem robi się szybko i łatwo, a ogórki są równie przepyszne jak te z chrzanem. Polecam też przygotować ogórki małosolne na sucho., a na wyjazdy ogórki małosolne w plastikowej butli .
Składniki na 2 słoiki małosolnych ogórków z imbirem:
około 1 kg ogórków gruntowych,
1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wrzącej wody,
po 2 plastry korzenia imbiru na słoik,
świeży koper 2-3 gałązki,
po 3-4 ząbki czosnku na słoik
Sposób przygotowania małosolnych ogórków z imbirem:
Ogórki myjemy i układamy pionowo w słoiku. Imbiru nie obieramy, kroimy w plastry, obrane ząbki czosnku kroimy na pół. Razem z koprem wkładamy wszystko do słoików. Wrzącą wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki. Obciążamy czymś ogórki w słoiku i odstawiamy na 2-3 dni. Smacznego!