Pikantny ketchup z cukinii. Ostatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze świeżych pomidorów. Przewertowałam wszystkie moje stare notatki kulinarne i znalazłam przepis mojej mamy. Skąd miała mama ten przepis? Za pewnie od babci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce. Mamy ich więc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi.
Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml.
Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013:
Składniki:
– cukinia – 4 sztuki średniej wielkości, obrane ze skórki
– 3 cebule
– 1 szklanka cukru
– 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
– 3 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 500 g passata pomidorowa
– 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Umytą cukinię obieramy i wraz z cebulą ścieramy mechanicznie lub ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy.
Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier, dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera.
Dodajemy całe opakowanie passaty pomidorowej, ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem (UWAGA PRYSKA).
Podczas gotowania keczupu mieszamy masę od czasu do czasu.
Gorący ketchup z cukinii przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego.
Świetny przepis, kupuję 🙂
Widziałam i robiłam dżemy z cukinii. Ketchup to zaskoczenie, bardzo ciekawe zresztą.
Sądzisz, że kabaczek się też nada? Bo cukinii nie mam w tym roku.
Oczywiście, że się nada, wszak cukinia i kabaczek sa spokrewnione 😉 tylko z kabaczka usuń ziarna jeśli będą, bo te akurat cukinie miały bardzo drobne więc ich nie ruszałam.
OK 🙂 no to będę miała zajęcie na dziś 🙂
Taki ketchup to dla nowość i ciekawostka. Chociaż cukinia przyjmuje smaki większości innych produktów, więc zapewne smak jest i tak mocno pomidorowy 😉
Czy ktoś może zastąpił czymś cukier i zamiast octu winnego dał jabłkowy? Zastanawiam się wyjdzie, staram się nie używać cukru 🙂
Wiem, że cukier niektórzy zastępują stewią lub ksylitolem. A ocet winny jak najbardziej możesz zamienić na ocet jabłkowy, w tym roku zrobiłam sama 2 litry takiego octu.