Pikle z ogórków małosolnych. Ekspresowe pikle.

Kilka dni temu przygotowałam ogórki małosolne na sucho. Zostało ich kilka, więc postanowiłam z ogórków małosolnych przygotować coś innego: ekspresowe pikle. Ten przepis mimo, że to była moja wariacja na temat ogórków konserwowych, można wykorzystać  szczególnie w sezonie na tanie ogórki gruntowe! Przepis jest bardzo prosty, a pikle są niezwykle smaczne i aromatyczne.

Pikle z ogórków małosolnych zmienią zwykły obiad w posiłek pełen  aromatu. Wypróbuj mój przepis, a jeśli je za pasteryzujesz to wzbogacisz swoją spiżarnię o nowy produkt! Ogórkowe pikle świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, do kanapek , do sałatek i wielu innych potraw. Ekspresowe pikle z ogórków z pewnością przypadną Wam do gustu również jako samoistna przekąska.
Pikle z ogórków małosolnychPikle
Do czystych i suchych 2 słoików wkładamy pokrojone w grube plastry 4 ogórki małosolne, koper i czosnek z kiszenia, po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 goździku.

Przygotowujemy zalewę. Mieszamy 250 ml wrzącej wody z łyżką cukru pudru, dodajemy 4 łyżki domowego octu jabłkowego (może być też ocet spirytusowy, ale wtedy pikle będą kwaśniejsze), oraz trochę słonego płynu, który wytworzył się podczas kiszenia ogórków. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i zakręcamy. Gotowe pikle wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach pikle są już gotowe do spożycia i mogą być świetnym dodatkiem np. do grillowanego mięsa. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Pikle z ogórków małosolnych. Ekspresowe pikle.

  1. Pingback: Grillowe kiełbaski z majerankiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *