Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze.
Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką.
Przepis na Rydze w pomidorach:
- Kilkanaście sztuk rydzów,
- 3 szt cebule,
- 6 szt. ziela angielskiego,
- 3 szt. liście laurowe,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 cytryny,
- 1/2 szkl. oleju,
- 10 dag mąki,
- 1 łyżka bułki tartej
- 200 g przecieru pomidorowego
- do smaku sól morska i czarny pieprz,
Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Rydze smażymy w oleju na złoty kolor, a następnie układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy rydze szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rydze, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia przekładamy rydze z sosem do słoików, pasteryzujemy w piekarniku 30 minut w 100 stopniach C.Smacznego!
Zrobiłam 🙂 Zjedliśmy od razu takie były pyszne!!!! Nie było co pasteryzowac….
Uwielbiam ten przepis ❤ drugi rok robie te sloiki .Smak cudowny normalnie orgazm z każdym kęsem. Polecam każdemu
Pychotka.
Przepyszne drugi raz robię , dziękuję za przepis.
Robię drugi raz przepyszne, dziękuję za przepis