Koktajl truskawkowy na mleku migdałowym lub truskawkowy koktajl na mleku sojowym mają rewelacyjny smak, oprócz tego, że czuć w tych koktajlach smak truskawek to mają też charakterystyczny posmak dla danego mleka, który wykorzystujemy do przygotowania koktajlu smakowego. Ten dzisiejszy ma lekko migdałowy smak, ten sojowy ma waniliowy smak za sprawą waniliowego mleka sojowego.
Lato w tym roku nas rozpieszcza, 35 stopni C prosi się o coś zimnego do picia, aby się ochłodzić i ugasić pragnienie. Takie zimne owocowe koktajle o tej porze roku to istne niebo w gębie, mogę je pić przez cały dzień.
Koktajle truskawkowe można przygotowywać na bazie truskawek i różnych zwierzęcych i roślinnych napojów, dzisiaj polecam Wam wykorzystać mleko migdałowe zamiast mleka krowiego, kefiru, czy maślanki, czy domowego mleko owsiane.
Polecam zajrzeć po inne przepisy na napoje.
Potrzebne składniki na Koktajl truskawkowy na mleku migdałowym:
1/2 litra zimnego mleka migdałowego,
250 g truskawek
1 łyżeczkę cukru trzcinowego (opcjonalnie)
płatki migdałowe
Jak przygotować koktajl truskawkowy na mleku migdałowym? W blenderze kielichowym miksujemy truskawki, cukier, oraz mleko migdałowe, gdy napój jest już gładki wyłączamy blender i rozlewamy koktajl do szklanek, koktajl truskawkowy udekorowałam migdałami, plasterkiem truskawek i miętą. Polecam koktajl truskawkowy na mleku migdałowym schłodzić przed podaniem lub wrzucić 2-3 kostki lodu.