Zapiekanka z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka  z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa. O tej porze roku do przygotowania tej zapiekanki wykorzystuję młodą kapustę, ale inne gatunki jak: kapusta włoska, pekińska, czy też biała oczywiście też się nadają. Moja zapiekanka gołąbkowa to tzw. gołąbki dla leniwych, podobnie jak  gołąbki bez zawijania, ta potrawa jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków lub nie chcą tracić czasu w zwijanie gołąbków, gdyż to trochę trwa i zabiera czas.
Składniki na zapiekankę gołąbkową są takie same jak na tradycyjne gołąbki (kapusta, mięso mielone, ryż, nie daję do farszu jajka) tylko zamiast zwijać kapustę z farszem w roladki, układamy warstwowo farsz i kapustę,  możemy to zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Mielone mięso wieprzowe i ryż przekładamy warstwami z liści  kapusty i zapiekamy w piekarniku.

Zapiekanka z mięsa kapusty i ryżu jest  pyszna, miękka i rozpływa się w ustach, to smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Można ją podać z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Ktoś na FB pod zdjęciem mojej zapiekanki napisał, że to taka nasza polska wersja lasagne, tylko zdrowsza bo zamiast płatów makaronu jest młoda kapusta 🙂
Jak przygotujecie Zapiekankę  z mięsa kapusty i ryżu z sosem pomidorowym to będzie Wasz hit obiadowy, zapewniam Was.
zapiekanka gołąbkowazapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka  z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa, Składniki na blaszkę 25 x35 cm, dla 4-5 osób:

1 główka młodej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 ½ szklanki ryżu (suchego przed ugotowaniem)
3 łyżki prażonej cebulki
sól, pieprz, czosnek suszony, papryka, majeranek do smaku
3/4 szklanka bulionu rosołu (może być z kostki) uzupełniamy olejem rzepakowym aby była szklanka płynu

Sos:
1 łyżka pasty paprykowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ketchupu,
3 kostki cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka bulionu, rosołu (może być z kostki)
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić błyskawiczny sos pomidorowy do zapiekanki? Ja zrobiłam tak: na patelnię wrzuciłam pastę paprykową,  koncentrat pomidorowy oraz ketchup,  kostki cukru i 1 łyżkę mąki, mieszałam szybko trzepaczką, aby wszystko się połączyło, wlałam 1 szklankę bulionu, zagotowałam i dalej mieszałam aby nie było grudek, a sos był gładki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

duży pomidor do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji

Jak zrobić gołąbkową zapiekankę  z mięsa kapusty i ryżu

Ryż wsypujemy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, solimy i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, zostawiamy pod przykryciem, aż napęcznieje i ostygnie.
Mięso najlepiej zmielić samemu. Ugotowany ryż dodajemy do surowego mięsa wraz z przyprawami i prażoną cebulką. Doprawiamy tak jak lubimy. Wyrabiamy dokładnie, ja to robiłam łyżką, można ręką. Fo farszu nie trzeba dodawać jajka, mielone mięso doskonale skleja się z ryżem i po upieczeniu Zapiekanka z mięsa kapusty i ryżu się nie rozpada.

Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy kapustę głąbem do dołu, woda ma przykryć kapustę. Po paru minutach  liście zmiękną, wyjmujemy je pojedynczo. W blaszce do pieczenia rozkładamy równomiernie 1/3 sparzonych liści, na spod blaszki kładziemy największe liście, aby zwisały poza blaszkę. Wykładamy połowę farszu, wyrównujemy i układamy liście, ponownie farsz  i na wierzchu resztę liści kapusty wraz z tymi co wystawały. Polewamy bulionem z olejem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut, aby liście się przyrumieniły. Zapiekankę po 30 minutach smarujemy sosem, układamy plastry pomidora i jeszcze zapiekamy 15 minut. Kroimy na porcje. Podajemy na gorąco ozdobioną natką pietruszki. Gotowe. Zapiekanka z mięsa kapusty i ryżu nawet zimna smakuje też wyśmienicie. Na drugi dzień był o walka o kawałek, który został. Enjoy! Ciesz się. Smacznego 🙂
zapiekanka gołąbkowazapiekanka gołąbkowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *