Koktajl z czerwonych porzeczek. Zimny koktajl z porzeczek to napój, który doskonale orzeźwia w letnie upały. Jest pyszny, kwaskawy w smaku, taki jak lubię. Najczęściej przygotowuję go z porzeczek i zimnej maślanki, kefiru lub bardzo schłodzonego mleka, które łącząc się z kwaśną porzeczką lekko się zsiada.
TUTAJ znajdziecie inne nasze przepisy na napoje i koktajle.
Jak przygotować koktajl z czerwonych porzeczek, orzeźwiający koktajl ?
Składniki:
1 szkl czerwonych porzeczek,
1 szkl. maślanki,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki cukru pudru ,
Przygotowanie koktajlu z czerwonych porzeczek i maślanki. Porzeczki płuczemy na durszlaku, odrywamy od szypułek, porzeczki wsypujemy do wysokiego naczynia miksującego, zalewamy szklanką zimnej maślanki, mleka lub kefiru. Jeśli lubimy słodkie koktajle to możemy dodać 1- 2 łyżeczki cukru pudru, miksujemy na gładko blenderem. Koktajl z czerwonych porzeczek przelewamy do szklanek, dekorujemy listkami mięty i owocami czerwonych porzeczek. Koktajl podajemy schłodzony, można dodać kostki lodu do koktajlu. Smacznego!
nie lubię maślanki
Może być domowy lub kupny kefir http://straga.pl/napoje/zrobic-domowy-kefir/, kwaśne mleko czy też jogurt naturalny.