Smoothie to szybki i łatwy zimny napój na bazie owoców lub warzyw, o gęstej kremowej konsystencji. Miksuje się świeże owoce lub warzywa z lodem, wodą lub sokiem owocowym lub warzywnym, mlekiem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie jest doskonałym sposobem na zdrowe odżywanie i wykorzystanie zimą mrożonych owoców. W warunkach domowych potrzebny jest do tego blender z ostrym ostrzem, ja korzystałam z blendera kielichowego marki Russell Hobbs o mocy 750 Wat. Proponuję przygotować Smoothie z truskawek i kefiru z dodatkiem odrobiny cukru. Mrożonych truskawek mam całą szufladę w zamrażalniku, więc miałam powód by wypróbować moc mojego blendera, bo mrożone truskawki są twarde jak kamień. Przygotowanie smoothie trwało 3 minuty. Zamrożone truskawki wykorzystuję w smoothie zamiast kostek lodu.
Na blogu już jest przepis na smoothie na bazie truskawek i napoju sojowego.
Smoothie z truskawek wyszło idealnie gładkie. Polecam.
Składniki na Smoothie z truskawek:
250 mrożonych truskawek
400 g kefiru
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Jak przygotować Smoothie z truskawek? Mrożone truskawki wrzucamy do kielicha blendera (ma 1,5 litra), wlewamy zimny kefir, wsypujemy cukier, jeśli truskawki są słodkie to pomijamy i miksujemy. Blender ten ma dodatkowy przycisk, który miksuje składniki impulsywnie, co jest bardzo przydatne w równomiernym rozprowadzaniu składników i napowietrzeniu napoju. Smoothie z mrożonych truskawek przygotowałam w tym blenderze w ciągu zaledwie 3 minut. Chyba warto inwestować w dobrej jakości sprzęt AGD, który usprawni naszą pracę w kuchni!
Uwielbiam koktajle owocowe, nawet zimą, Twój ma śliczny kolor 🙂
Pingback: Koktajl z mango, miętą i miodem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię