ZIMOWA SANGRIA

ZIMOWA SANGRIA. Czy też macie ochotę zimą na rozgrzewającą sangrię? Czym jest Sangria? Tradycyjna sangria to w rzeczywistości hiszpański napój z czerwonego wina, owoców, soku pomarańczowego i brandy. Mieszanka soków i wina nadawała jej głęboki czerwony kolor i dlatego zyskała nazwę sangria. Teraz Wam polecam inną wersję: zimową sangrię, gorący drink na zimowe dni. Zimowa sangria to alternatywa dla tradycyjnego grzanego wina,  albo przeciwieństwo letniej sangrii truskawkwo-morelowej, która jest też na blogu!

Hot Aperol i zimowa sangria to idealny napój na zimowe wieczory!

Zimowa Sangria, Składniki:
2 mandarynki
2 pomarańcze
1 jabłko
1 gruszka
1 limonka
1 laska cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
1 butelka czerwonego wina, ja wolę półsłodkie
250 ml soku z granatów
250 ml soku pomarańczowego
gwiazdka anyżu
ziarna granatu (opcjonalnie)
Jak przygotować zimową sangrię? Grzaniec z owocami i czerwonym winem. Mandarynki, pomarańcze i limonkę myjemy gorącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki, wkładamy do szklanek. Umyte jabłko i gruszkę również koimy na kawałki, owoc granatu kroimy na pół i wyjmujemy ziarna granatu, wszystkie owoce wkładamy do garnka. Owoce posypujemy cukrem, dodajemy laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i dopełniamy winem i sokami. Pozostawiamy na kilka godzin.

Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Jak ktoś ma ochotę taką zimową sangrię skonsumować bez podgrzewania to też można, można nawet podawać z kostkami lodu i odrobiną wody mineralnej. Wolność Tomku w swoim domku.

Owoce wkładamy do szklanek, wlewamy gorącą zimową sangrię, dla smaku i ozdoby można do szklanki dodać też laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Na zdrowie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *