Bakłażany pieczone z serem i salami.
Bakłażany z salami, serem i pomidorkami zapiekane w piekarniku, dzisiejszy pomysł bazuje na tym : bakłażan zapiekany z pomidorem i serem mozarella .
Lubicie bakłażany? Ja uwielbiam. Oberżyna, czyli bakłażan to moja kulinarna miłość, zakochałam się w tym warzywie odkąd mieszkamy w Niemczech, tutaj ma nazwę aubergine i można znaleźć w różnych kształtach i odcieniach. Przeważnie grilluję bakłażana na patelni grillowej, ale uwielbiam też bakłażany faszerowane, pieczone z warzywami albo robię z pieczonego bakłażana pastę do chleba: pasta z bakłażana
Polecam Wam przygotować grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, albo sałatkę z grillowanego bakłażana.
Bakłażany pieczone z serem i salami oraz pomidorkami koktajlowymi, to danie, które przeważnie jem na obiad. Robi się je szybko, do tego jest wyśmienite w smaku, gdy pominiecie salami to wegetarianie będą w raju! Połączenie salami, pomidora i sera mozzarella podkręca smak bakłażana. 🙂
Dzisiejszy przepis to kolejna propozycja na przygotowanie bakłażana.
Bakłażany pieczone z serem i salami, składniki na 2 porcje
2 średnie bakłażany
1 łyżka oliwy z oliwek
pikantna mieszanka przypraw (do was należy wybór)
2 plastry salami
1-2 opakowania sera mozzarella
1 pomidorki koktajlowe, lub pomidor malinowy lub inny
czerwona cebula
natka pietruszki
Jak przygotować bakłażany pieczone z serem i salami. Pomidorki kroimy w plasterki. Ser mozzarella kroimy w kostkę, a salami w małe paski. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Bakłażany kroimy pół, kroimy miąższ w kratkę, solimy je, gdy pojawią się na nich krople płynu to wycieramy je ręcznikiem papierowym. Połówki bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Pieczemy przez ok. 15 minut. Na wierzchu każdej połówki bakłażana układamy pokrojony ser, plasterki pomidorków, kawałki salami, oraz czerwoną cebulkę. Wstawiamy bakłażany ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, a salami zarumieni. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Bakłażan w połączeniu z salami, mozarellą i pomidorami smakuje naprawdę pysznie 🙂