Black Angus Steak. Stek z rostbefu Black Angus. Chcesz się dowiedzieć jak przygotować steki z wołowiny Black Angus?
Marzy ci się soczysty, pyszny stek! Ten stek jest dla Ciebie. Mój stek łączy w sobie dwie rzeczy: klasyczny smak mięsa wołowego najwyższej jakości oraz łatwe i szybkie przygotowanie. Black Angus to jedna z najlepszych ras mięsnych. Steki z łopatki wołowej charakteryzują się znaczną zawartością drobnego tłuszczu wołowego równomiernie rozmieszczonego w tkance mięsnej, są smaczne i mają specyficzny smak.
Ten stek wołowy przygotujesz gdy masz mało czasu na gotowanie, Stek z rostbefu to klasyczne danie kuchni amerykańskiej, na grillowej patelni przygotujesz z łatwością w 15 minut. Potrzebne Ci będzie mięso wołowe Black Angus i porządna grillowa patelnia.
Polecam mój fantastyczny przepis na grillowany stek wołowy z dodatkiem podsmażanych ziemniaków i szparagów. Jak widać na zdjęciu stek wyszedł idealnie wysmażony. Dobrze przygotowany i podany smakuje nieziemsko, zadowoli podniebienie każdego mięsożercy. Stopień wysmażenia zależy od nas samych. Polecam też nasz przepis na pikantny tomahawk steak, Tomahawk steak , czyli stek wieprzowy z kością, oraz kotlety jagnięce z kością,
Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Składniki na pyszny stek wołowy, Black Angus Steak:
Na 2 porcje
2 sztuki ok. 400-450 g stek z rostbefu, u mnie wołowina kanadyjska
sól morska z ziołami i czosnkiem (może być zwykła sól)
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
75 g masła
duża główka czosnku
2-3 gałązki świeżego rozmarynu i 3-4 gałązki tymianku
Przepis na dobry stek wołowy. Sposób przygotowania Black Angus Steak:
Black Angus Steak, steki z rostbefu należy wyjąć z lodówki min. godzinę przed smażeniem, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową. Stek z rostbefu Black Angus nie wymaga szczególnego marynowania, ja doprawiam go jedynie solą z ziołami i czosnkiem oraz świeżo, mielonym pieprzem.
Wszystkie potrzebne składniki przygotowujemy zaraz po doprawieniu steków, czyli masło, tymianek, rozmaryn oraz nie obrany czosnek, rozgnieciony na desce grubym nożem. Podczas grillowania liczy się czas, nie ma wtedy czasu na szukanie składników, muszą już być pod ręką.
Rozgrzewamy grillową patelnię na średnim ogniu, patelnia musi osiągnąć wysoką temperaturę. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, po kilku sekundach kładziemy na niej steki. Smażymy przez około 1-1,5 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Następnie dodajemy pokrojone masło, rozgniecione ząbki czosnku, gałązki rozmarynu oraz tymianku.
Steki smażymy jeszcze przez około 2 minuty z każdej strony, za pomocą łyżki podlewamy . mięso rozpuszczonym masłem z ziołami i czosnkiem. Jeśli steki są cieńsze, smażymy je ok. 1,5 minuty. Stopień wysmażenia mięsa zależy od naszych upodobań. Po usmażeniu steki, czosnek oraz zioła przekładamy na deskę, aby odpoczęły.
W tym czasie na patelnię wrzucamy podgotowane wcześniej, pokrojone ziemniaki wraz z kawałkami zielonych szparagów. Mieszamy całość, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
Steki, które odpoczęły na desce można pokroić w plastry, przekładamy je na talerze ze smażonym czosnkiem i ziołami oraz dodatkami, w tym przypadku z ziemniakami i szparagami, do takich mięsnych dań podajemy dodatki według naszych upodobań smakowych. Pamiętajcie jednak, że wszystkie warzywa smażymy krótko na rozgrzanej patelni, aby zachowały swój smak, teksturę i były jędrne. Smacznego!