Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Nasz blog wraz z 11 innymi został zaproszony do zabawy konkursowej „PrzyGotuj się na nagrody”. Otrzymaliśmy kosz produktów marki Tesco i naczynie żaroodporne PYREX. Naszym zadaniem było przygotowanie potrawy wykorzystującej przynajmniej jeden przysłany produkt z Tesco  i obowiązkowo naczynie żaroodporne. A jak naczynie to pierwsze skojarzenie – ZAPIEKANKA. Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, ja proponuję przygotować zapiekankę z dyni z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do naszej wielkopolskiej babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione dynią.

Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego.  Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku.

Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki:
babka ziemniaczana (kartoflak)
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków
Babka ziemniaczana do perliczki

Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim

dyniowa zapiekanka

dyniowa zapiekanka
Składniki:

1 kg tartej dyni na drobnych oczkach
1 jajko
1 cebula
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
sól, pieprz, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

250 g boczku parzonego
bułka tarta
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Aby zrobić babkę dyniową nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg dyni (ja zrobiłam to mechanicznie), odciskamy , dodajemy 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody, ok. 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, trochę soli do smaku,  oraz  trochę przypraw: czosnek niedźwiedzi, tymianek, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. 45 minut, aż babka dyniowa się zarumieni. Zapiekankę dyniową możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną skwarkami z boczku. Smacznego! Polecam.

dyniowa zapiekankadyniowa zapiekanka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *