Jak przygotować gołąbki z kapusty kiszonej? Trzeba kupić główkę kiszonej kapusty. To jest raczej trudne zadanie, mi się udało kupić główkę kiszonej kapusty w tureckim sklepie. Gołąbki z kiszonej kapusty przygotowywała zawsze moja babcia Tosia, sama kisiła główki kapusty, a farsz robiła zawsze z ryżu i boczku, stały sobie ułożone w brytfance w dachówce i powoli dochodziły, cóż to były za pyszne gołąbki!
Gołąbki to tradycyjne danie, które kochają prawie wszyscy Polacy! Mielone mięso, zawinięte w liście kapusty, w towarzystwie sosu pomidorowego to przysmak, którego nie odmówi nikt w moim domu. Na pierwszy rzut oka, wydaje się, że przygotowanie tej potrawy może sprawiać trudności, jeśli chodzi o zawijanie gołąbków, jednak ręczę wam, że to łatwizna. Liście kapusty kiszonej są miękkie i elastyczne, zawijanie gołąbków idzie bardzo łatwo.
A farsz dzięki któremu nasze gołąbki będą smaczne to kwestia naszego smaku. Obróbka termiczna sprawia, że gołąbki są delikatne i aromatyczne. Często przygotowuję gołąbki ułożone warstwowo w garnku, ale te gołąbki zrobiłam w piekarniku, ułożyłam gołąbki na blaszce i piekłam je jednocześnie podlewając bulionem i tłuszczem. Takie nam smakują najbardziej.
Jak, zatem przygotować takie gołąbki? Poniżej znajdziecie smakowity przepis na gołąbki z kapusty kiszonej!
Gołąbki najlepiej smakują w połączeniu z pomidorowym sosem i ziemniakami.
Przepis na gołąbki z kapusty kiszonej.
Składniki:
1 główka kiszonej kapusty
500 g mielonej wołowiny
2 cebule
2 woreczki po 100 g ryżu
Sól, pieprz i majeranek do smaku
Olej rzepakowy do skropienia
bulion warzywny
Jak przygotować gołąbki z kiszonej kapusty? Na początku gotujemy ryż w osolonej wodzie, studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Do miski wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę i surowe mielone mięso. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i mieszamy. Ja farsz dokładnie wyrabiam ręką i nie potrzeba dodawać jajka aby skleił farsz. Liście kapusty kiszonej są miękkie, a kapusta jest już bez głąbu, łatwo się je oddziela od główki, a potem zawija, nie trzeba liści parzyć jak na tradycyjne gołąbki. Zajmuje to dosłownie chwilę. Na rozłożone liście nakładamy farsz, mniej więcej po 2-3 łyżki. Po uformowaniu gołąbków, układamy je w blaszce, podlewamy bulionem i skrapiamy olejem i nastawiamy piekarnik na ok. 170 stopni C i pieczemy gołąbki ok. 30-40 minut, potem obracamy je, zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Sprawdzamy czy kapusta jest wystarczająco miękka, jeśli nie to pieczemy gołąbki trochę dłużej . Jeśli się za bardzo rumienią to przykrywamy je folią aluminiową. W tym czasie nasze pyszne gołąbki z kiszonej kapusty będą gotowe. Podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego!
Pięknie podane gołąbki, inaczej niż zwykle 🙂
smakowicie 🙂
U mnie w domu zawsze robi się gołąbki z kiszonej kapusty, jednak przed zawinięciem konieczne jest obgotowaniu takiej główki kapusty w garnku min 1 godzinę. Następnie ścina się nerwy z liści i dopiero zawijamy w nie farsz. Kiszona główka kapusty jest dość twarda i kwaśna, dlatego konieczne jest jej wcześniejsze obgotowaniu. Pozdrawiam Kim