Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami

Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami z piekarnika.

Lubicie gołąbki, co same wpadają do gąbki? Ile gospodyń tyle przepisów na gołąbki.
Te przygotowane z kapusty pekińskiej nabierają nowego wymiaru smakowego.

Lubię robić gołąbki z różnej kapusty i zawsze wychodzą doskonale, gdyż do zawijania farszu można wykorzystać dowolne liście. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna, a w porównaniu z tradycyjną kapustą jest bardzo szybka w przygotowaniu z niej gołąbków.

Ostatni mój przepis na jarskie gołąbki z kapusty włoskiej spodobał się czytelnikom i jury konkursu NETTO, dzięki któremu spędziłam weekend w SPA. Polecam Wam też gołąbki z modrej kapusty. Tym razem chcę Wam polecić moje wegetariańskie gołąbki z kapusty pekińskiej. Wyszły bardzo delikatne i smaczne, amatorzy gołąbków będą mlaskać. Zrobiłam farsz z mieszanki ryżu i pieczarek. Ale każdy farsz będzie tu pasował, polecam Wam eksperymentować w kuchni.

Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami

Składniki na 1-2 porcje (3 gołąbki):

kapusta pekińska
60 g ryżu (mieszanka długoziarnisty i dziki)
pieczarki, ok. 10 sztuk
1 cebula
sól, pieprz do smaku
1  łyżka oliwy z oliwek (albo olej rzepakowy)
1 łyżka oliwy do posmarowania formy
150 ml soku pomidorowego pikantnego

Jak przygotować Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami?

Ryż gotujemy na sypko tradycyjnie w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, dodajemy posiekane pieczarki, dusimy aż wyparuje płyn.

Liście kapusty rozdzielamy, z każdego usuwamy zgrubienia u nasady. W dużym garnku zagotowujemy wodę i blanszujemy liście kapusty przez około 3 minuty. Następnie liście wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Przestudzony ryż mieszamy z pieczarkami i cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie.

Farsz nakładać porcjami na liście kapusty, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Zapiekamy w 200 stopniach C około 15 minut. Podlewamy sokiem pomidorowym i zapiekamy kolejne 15 minut. Gdy sos zgęstnieje wyciągamy gołąbki i podajemy. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *