Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Pod nazwą mózg kryje się prosty, smaczny i bardzo sycący obiad, który w zasadzie sam się robi 🙂
Pracy mało, a efekt jest imponujący i dla oka i dla podniebienia. Niektórych może odstraszać nazwa tej potrawy, czyli mózg kalafiorowy, ale środku jest tylko kalafior i mięso mielone, a na wierzchu wspaniała i chrupiąca skórka z boczku wędzonego. Coś pysznego! Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
Inne nazwy jakie możecie spotkać w Internecie to kalafior faszerowany mięsem mielonym, kalafior z mięsem mielonym, kalafior faszerowany itp.
Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym to moje kolejne danie z mięsem mielonym: po mielonych zrazach faszerowanych i mięsnych gniazdkach z pieczarkami należące do tych efektownych. Taki kalafior bardzo ciekawie prezentuje się na stole, a do tego wyśmienicie smakuje za sprawą dobrze doprawionego farszu z mięsa mielonego i rumianych plastrów boczku. Nie jest to potrawa pracochłonna, potrzeba jedynie trochę wprawy przy faszerowaniu kalafiora.
Mózg kalafiorowy, to największy hit w naszym domu, Piotrek stwierdził, że mam go przygotować na obiad wielkanocny dla naszych gości 🙂
Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora:
Składniki na 4 porcje:
1 średni kalafior + do gotowania 1 łyżeczka soli i cukru
400 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe)
1 jajko (ja miałam 2 żółtkowe)
1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki
1/3 szklanki bułki tartej namoczonej w ok. 2/3- 1 szklanki mleka lub wody
po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
sól i pieprz do smaku
około 200 g wędzonego boczku w długich i cienkich plasterkach
Jak przygotować Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora
Z kalafiora usuwamy liście i wycinamy głąb. Kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy maksymalnie 10 minut nie dłużej bo podczas faszerowania będzie się rozpadał. Wyciągamy i studzimy na durszlaku, aby całą woda odciekła.
Papryki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartą zalewamy mlekiem lub wodą, mieszamy. Do mięsa mielonego dodajemy kolorowe papryki, jajko, czosnek, przyprawy, oraz namoczoną bułkę. Dokładnie mieszamy farsz.
Gdy kalafior będzie chłodny od spodu faszerujemy 1/3 farszu, odwracamy kalafior i delikatnie odchylamy różyczki i wciskamy do środka 1/3 farszu. Następnie oblepiamy mięsem całą powierzchnię kalafiora. Na koniec obkładamy boczkiem kalafior poczynając od góry, do dołu. Aby boczek nie kurczył się i nie zwijał się podczas pieczenia przez środek kalafiora wbijamy cienki patyczek do szaszłyków, a od spodu w boczek wbijamy wykałaczki.
Kalafior przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub układamy w naczyniu żaroodpornym.
Blaszkę z kalafiorem wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i zapiekamy ok. 10-15 minut, aż boczek będzie rumiany. Wyjmujemy i podajemy gorący. Smacznego!
Dobre rady:
– nie rozgotujecie kalafiora, lepiej go nie dogotować niż rozgotować! Gotujcie 10 minut maksimum.
– danie jest bardzo syte, więc nie potrzeba do niego dodatków, wystarczy jedynie smaczny dip.
– doprawiajcie mięso tak jak lubicie, ale dodajcie kolorową paprykę dla efektu smakowego i wizualnego po przekrojeniu kalafiora.
– 1 kalafior to porcja dla 4 osób lub 2 bardzo, bardzo głodnych 😉
– zabezpieczcie boczek wykałaczkami i patyczkiem przed kurczeniem, a efekt równomiernie zrumienionego boczku będzie murowany, jak to zrobić widać na zdjęciu poniżej!
Extra danie
Smaczne i bardzo efektowne
Polecam Ewellina
Robiłam z przepisu od znajomego. Super smaczne