Kotlety z indyka z warzywami

Kotlety z indyka z warzywami smażonymi na patelni. Już wcześniej pisałam, że kilka dni temu kupiłam piękny udziec z indyka, który samodzielnie zmieliłam, z jednej części mięsa mielonego przygotowałam na obiad kotlety z indyka z cukinią, marchewką i porem, a z drugiej części usmażyłam kotlety mielone z warzywami.

Polecam też inne potrawy z indyka:
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem
Satay z indyka pikantny
Indyk w potrawce
Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami
Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka
klopsiki w sosie koperkowym

Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne kotlety mielone z warzywami.

Kotlety mielone z indyka z warzywami: z cukinią, marchewką i papryką

500 g udźca z indyka bez skóry
1/2 cukinii
1 mała marchew
½ czerwonej papryki
1 mała cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Jak przygotowujemy Kotlety mielone z indyka z warzywami? Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką), obraną marchew również ścieramy na tarce. Starte warzywa solimy i odstawiamy aż puszczą soki, odciskamy na durszlaku. Paprykę siekamy w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy na złoto. Indyka mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu, dodajemy łyżkę wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić, mięso łączymy z tartymi warzywami, posiekaną papryką, dodajemy podsmażoną na złoto cebulkę, sól, pieprz i bułkę tartą, a na koniec dodajemy całe jajko i dobrze masę na kotlety wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Kotlety mielone z warzywami podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z puree z ziemniaków z koperkiem i sałatą z sezonową.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kotlety z indyka z warzywami

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *