Królik po chłopsku. Niemiecka i polska kuchnia słynie z dań z królika. W tym przepisie połączono delikatne mięso królika z marchewką i boczkiem. To danie jednogarnkowe sprawdzi się w każdej kuchni. To kolejny przepis z królika, po terrinie z królika, który gorąco Wam polecam na Święta. Będę królika po chłopsku przygotowywać już trzeci raz na Święta Bożego Narodzenia, dlatego warto go przygotować.
Królik duszony w marchewce i maśle czyli króli po chłopsku:
Składniki:
królik (ok. I,5 kg)
100 g masła
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe i kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka suszonego tymianku
2 cebule i 2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
3 marchewki
krojone pomidory z puszki lub 5 pomidorów
100 g chudego boczku
1 łyżka mąki
szczypta cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Płuczemy królika pod zimną bieżącą wodą. Osuszamy, usuwamy tłuszcz, kroimy na porcje i nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy około 75 g masła i rumienimy mięso ze wszystkich stron.
Dodajemy liść laurowy, tymianek wlewamy połowę bulionu i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około godzinę. Stopniowo dolewamy pozostały bulion.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obieramy i myjemy marchewkę, kroimy marchewki w plasterki.
Boczek kroimy w kostkę, szklimy, dodajemy resztę masła. W wytopionym boczku podduszamy warzywa oprószamy je mąką i mieszamy, następnie przekładamy warzywa do królika przyprawiamy solą pieprzem oraz cukrem, dodajemy pomidory, koncentrat i dusimy pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu.
Na koniec posypujemy tymiankiem.
Królika układamy na warzywach. Królika polewamy przygotowanym sosem podajemy z gotowanymi ziemniakami. Zamiast bulionu, królika można również dusić w białym lub czerwonym winie.
Przepis i zdjęcie pochodzą z książki Wild und Geflügel. Dr. Oetker. Klassische und neue Rezepte – 2001