Kurczak w sosie z warzywami. Filety z kurczaka w sosie z warzywami.
Proponowałam Wam kiedyś podobny przepis na pysznego indyka w potrawce z marchewka i groszkiem, .
Jednak najwięcej odsłon na blogu oprócz zrazów wołowych zawijanych, golonki z wody ma Pierś kurczaka zapiekana z warzywami. dzisiaj przyszła pora na kolejny hit obiadowy: filety z kurczaka w sosie z warzywami
Soczyste i delikatne filety z kurczaka w sosie z marchewką, groszkiem, kalafiorem i kukurydzą. Świetne na niedzielny rodzinny obiad, ten obiad smakuje wszystkim, również dzieciom. Cały obiad przygotowuję na jednej patelni w 15 minut! To kolejne danie, które można dodać do zestawu szybkich obiadów. To danie jest proste, ale bardzo smaczne, wszyscy je lubimy za doskonały smak i szybkość i prostotę wykonania. Zróbcie koniecznie! 🙂 Polecam też wpis 50 przepisów na obiady z kurczaka.
Składniki na 3 porcje KURCZAKA w sosie śmietankowym z groszkiem, marchewką, kalafiorem i kukurydzą:
2 filety z kurczaka
300 g Buttergemüse ( marchewka, groszek, kalafior i kukurydza + masło) ale może być tylko mrożona marchewka z groszkiem
1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego (może być z ½ kostki warzywnej)
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
150 g śmietanki kremówki 30%
100 ml wrzącej wody
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
koperek do posypania ziemniaków
olej rzepakowy
Przygotowanie kurczaka w sosie z warzywami.
Mięso oczyszczamy i kroimy po skosie w plastry. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką, jak ktoś woli delikatniejszy smak to słodką papryką. Smarujemy mięso olejem. Mrożone warzywa wyjmujemy dzień wcześniej z zamrażalnika, albo przelewamy je wrzątkiem, aby się rozmroziły
Rozgrzewamy patelnię i wykładamy doprawione mięso. Obsmażamy po 2 minuty z każdej strony, następnie wlewamy gorący rosół lub bulion i zagotowujemy.
Do mięsa wsypujemy warzywa i gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut.
Dodajemy śmietankę wymieszaną z obydwiema mąkami i wrzącą wodą. Gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Podajemy z puree z ziemniaków z koperkiem. Smacznego!
Takie dania totalnie kojarzą mi się z gotowaniem w lecie 🙂 Uwielbiam groszek z marchewką, u nas dodawać go można do niemal każdego dania 🙂
Dobre to!dodalam 30 g parmezanu a mrozonka to bylo trio brokul marchewki i kalafior.dziekuje. rodzina zachwycona