Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym Kolejny przepis z wykorzystaniem piersi kurczaka. Jak zwykle polecam Wam szybkie, smaczne, proste i kolorowe danie na obiad: gulasz z kurczaka z warzywami i pieczarkami.
Składniki na 2 porcje
1 pierś kurczaka
1 cebula pokrojona w piórka
czosnek, 2 ząbki
200 g domowej pasty paprykowej
1 papryka czerwona, pokrojona na paseczki
1 pomidor pokrojony w grubą kostkę
5 pieczarek
Kolendra, świeże listki
olej rzepakowy: 1 łyżka
sól, pieprz i kurkuma do smaku
Przepis na kurczaka z warzywami i pieczarkami. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w paski. Pomidora kroimy w grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę odstawiamy na bok.
Mięso kurczaka kroimy w paski, doprawiamy kurkumą, pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy mięso, mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je do oddzielnego naczynia. Na patelnię wkładamy cebulę, szklimy, dodajemy paprykę, pieczarki i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa się nie przypaliły. Gdy warzywa się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso z kurczaka, dodajemy słoiczek pasty paprykowej, pokrojone pomidory, wszystko mieszamy, wlewamy ok.100 ml wody i dusimy ok. 15 minut.
Kurczaka z warzywami i pieczarkami podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą, makaronem itp. przed podaniem gulasz z kurczaka posypujemy świeżymi listkami kolendry. Smacznego 🙂