Mielone pieczone z boczkiem

Mielone pieczone z boczkiem. Mielone w boczku z piekarnika. Kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym i szynką wędzoną.  Mam dla was kolejny pomysł na mięso mielone. Przepisy na Roladki z kurczaka zawijane w szynkę,  Zrazy z mięsa mielonego oraz kalafior z mięsem mielonym zawijanym w boczek cały czas robią furorę na blogu, myślę, że te mielone w boczku to będzie kolejny HIT obiadowy. To jedno z tych prostych i smacznych dań, które miłośnicy kuchni polskiej będą robić na co dzień i od święta. Miał być  sam boczek do owinięcia, ale po prostu miałam w lodówce tylko 100 g plastrów boczku więc dodatkowo wykorzystałam szynkę szwarcwaldzką, która również świetnie się nadaje do zawijania mięsa.
mielone pieczonekotlety pieczone

Mielone owinięte plasterkami boczku i szynki to mój kolejny pomysł na danie z piekarnika. Idealne na codzienny obiad, a także na wyjątkową imprezę. Apetycznie wyglądają i dobrze smakują. Kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym, do tego pieczarki (z puszki) wraz z wodą. Są proste do zrobienia, wyglądają i smakują świetnie. To jedno z tych dań, które i smakują i wyglądają jak ta lala! Klasyczne wieprzowe kotlety mielone smażone na patelni, chyba każdy pamięta ze szkolnej stołówki, to takie powszednie danie. Kotlety mielone robię bardzo często, od kilku lat przeważnie idę na łatwiznę i piekę mielone w piekarniku, smażąc na patelni musiałabym to zrobić 2 razy, do tego pilnować, żeby się nie przypaliły.

Kotlety z piekarnika nie należy piec dłużej niż w przepisie, gdyż w efekcie będą przesuszone z powodu za długiej obróbki. A piekarnik polecam, gdyż  nie trzeba pilnować ich cały czas i stać przy patelni i patrzeć czy mielone są już dosmażone. Aby się ładnie prezentowały to owijam je boczkiem i układam w formie do pieczenia.Dodatkowo podlewam je wodą z pieczarek i obkładam plasterkami pieczarek, wtedy kotlety nigdy nie są przesuszone. Boczek dodaje wspaniałego smaku, powoduje, że te kotlety mielone są wyjątkowe! Kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym, za każdym razem są bardzo soczyste i delikatne.

Kotlety mielone z piekarnika można przygotować z dowolnego mięsa mielonego, ja wykorzystałam mieloną wołowinę. Jeśli wolisz mielone wieprzowe to użyj wieprzowiny. Ale mielone drobiowe  z kurczaka też będą smaczne.  Można je dodatkowo podlać słodką śmietaną (utworzy się dodatkowo sos) i  posypać posiekaną natką pietruszki .

Uwielbiam smażony boczek, jajka sadzone, czy jajecznica bez niego nie smakują już tak doskonale! A Kiełbasa w boczku z grilla jest pyszna. Często chipsy z boczku wędzonego lub szynki są pysznym dodatkiem do sałatek. Można owinąć boczkiem lub szynką też szparagi, schab, dzięki temu unikniemy przesuszenia i jednocześnie boczek stanie się przyjemnie chrupiący. Boczek sprawdza się także jako chrupiący dodatek do różnych zup kremów.

Zapraszam na kotlety mielone z piekarnika.

Składniki na 8 dużych lub 12 mniejszych kotletów:

500 g mięsa mielonego wołowego
1  cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
½ szklanki bułki tartej zalanej mlekiem lub 1 czerstwa bułka
1 płaska łyżeczka soli
ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka majeranku
16 plastrów surowego boczku wędzonego lub plastry szynki wędzonej przekrojonej wzdłuż na pół
puszka krojonych pieczarek – 290 g wraz z wodą

Jak przygotować mielone w boczku z piekarnika. Kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym i szynką wędzoną ? Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą zalewamy mlekiem lub wodą, aż napęcznieje. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, czosnek, namoczoną bułkę tartą, jajko, sól, pieprz oraz majeranek. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy z niej 8 dużych okrągłych kotletów lub 12 mniejszych. Każdy kotlet owijamy na krzyż dwoma plasterkami boczku lub szynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy plasterkami pieczarek, wlewamy również wodę z puszki. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, bez przykrycia. Gotowe kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym podaję najczęściej z ziemniakami puree,  pieczarkami z którym się piekły, oraz np. mizerią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *