Najlepszy gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przygotować gulasz z cielęcej łopatki, gdyż pod wpływem duszenia mięso staje się wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste danie jednogarnkowe, dodałam pokrojoną czerwoną paprykę i podałam z kaszą pęczak.
Zachęceni? To sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasze robię w domu bardzo często, z różnych gatunków mięsa: wołowe, wieprzowe, Gulasz z kurczaka, nawet Gulasz z kiełbasą i pieczarkami. Szybko się go przygotowuje. A dodatki to zazwyczaj kasza lub makaron.
Odkąd mieszkamy w Niemczech to mamy dostęp do taniej i pięknej cielęciny oraz jagnięciny, często wykorzystuję te gatunki mięsa do dań, bo to pyszne mięsa są dostępne tutaj wszędzie. Gulasz z jagnięciny z podrobami, kotlety z jagnięciny,
Tym razem dostałam w sklepie już pokrojony kawałek cielęciny, przygotowałam więc moją wersję gulaszu z dodatkiem czerwonej papryki.
Gulasz z cielęciny smakuje wyśmienicie. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Spróbujcie!
Składniki danie: Gulasz z cielęciny
500 g cielęciny ( np łopatki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
200 g sosu pomidorowego z cebulą, czosnkiem i skrobią kukurydzianą (może być zwykły koncentrat)
Zioła prowansalskie
grubo mielona przyprawa pikantna z chili i z papryką
sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Jak przygotować najlepszy gulasz z cielęciny
Mięso było już pokrojone na gulasz, jeśli macie cielęcinę w kawałku to kroimy ją na kwadraty ok 2cm. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą i ziołami prowansalskimi.
Mięso smażymy na oleju na dużym ogniu w szerokim garnku, lub patelni. Chodzi o to, by nie puściło za dużo wody i aby mięso nie zaczęło się dusić. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i czosnek, dusimy, następnie dodajemy paprykę. Chwilkę wszystko dusimy razem, wlewamy sos, oraz trochę wrzącej wody ok. szklanki, mieszamy i całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30-40 minut. (do miękkości mięsa)
Jeśli wydaje Wam się, że sos jest za rzadki to zagęszczamy mąką ( łyżkę mąki mieszamy z odrobiną wody i wlewam do sosu). Zagotowujemy i najlepszy gulasz cielęcy jest gotowy!
Podajemy z czym lubimy jeść np. z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. Ja podałam z kaszą pęczak.Smacznego!
Zrobiłem wg Twojego przepisu, ale ulepszyłem warzywami- marchewką , pietruszką i selerem naciowym wyszedł obłędnie. Dzięki za przepis👍.