Gulasz paprykowy (Slowcooker)

Gulasz paprykowy to pierwsze danie, które przygotowałam w Slowcooker ( wolnowar ) który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem redcoon.pl. Oprócz mięsa wieprzowego i cebuli wykorzystałam ostrą i słodką wędzoną paprykę.

Piotrek lubi golonkę, wolnowar do golonki duszonej w piwie będzie idealny, ale Piotrek musi jeszcze na nią poczekać, najpierw musimy przetworzyć wszystko co było kupione z myślą o Świętach.

Gulasz paprykowyGulasz paprykowy

Gulasz paprykowy

gulasz paprykowyDostałam do testów Slowcooker firmy Russell Hobbs, który ma nastepujące dane techniczne

  • moc: 200 W
  • pojemność: 3.5 l
  • obudowa ze stali nierdzewnej
  • 3-stopniowa regulacja pracy

Gulasz paprykowy

slowcookerDo przygotowania Gulaszu paprykowego potrzebujemy:

  • 1 kg wieprzowej łopatki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • sól morska z pieprzem w młynku

Mięso kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Mięso doprawiajmy wszystkimi przyprawami. obtaczamy dokładnie w mące pszennej i podsmażamy na złotych kolor na 2 łyżkach oleju. Następnie podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, które jest na wyposażeniu wolnowaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, którą dodajemy do mięsa. Aby wykorzystać smaki z patelni dolewamy 1/2 litra wody, chwilkę gotujemy i gorącym płynem  podlewamy mięso. Przykrywamy naczynie i ustawiamy program na maksymalne gotowanie i idziemy oglądać film lub czytać książkę.

Po 1,5 godzinie duszenia mięso było już gotowe do konsumpcji, było miękkie i wytworzył się pyszny pieczeniowy sos. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, kaszę lub kluski i zaserwować je na obiad.  Dzięki Slowcooker przygotowałam idealny gulasz paprykowy bez pilnowania, zaglądania w garnek i mieszania, to była dobra decyzja wybierając go do testów.

Slowcooker, czyli wolnowar  wszystko robi  za nas, nie musimy mieszać i pilnować, że coś nam wykipi lub się przypali. W wolnowarze można gotować potrawy zostawiając je bez nadzoru na kilka godzin, obiad gotuje się sam, gdy wracamy do domu mamy już gotowe  danie, wystarczy że wcześniej w naczyniu żaroodpornym ułożymy wszystko co chcemy do przygotowania obiadu, włączamy odpowiedni program i po kilku godzinach mamy gotowy obiad, który podajemy bezpośrednio na stół w eleganckim, czarnym naczyniu żaroodpornym, w którym się danie gotowało. Wolnowar nadaje się do przygotowania bigosu, zrazów wołowych, czy innych potraw, które wymagają długiego gotowania.

Gulasz paprykowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Gulasz paprykowy (Slowcooker)

  1. Pingback: Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.