Przepis na bigos świąteczny

Święta Bożego Narodzenia za pasem. Zawsze na Święta przygotowujemy najlepszy Świąteczny bigos, bo bez bigosu to u nas nie święta. Robimy bigos przed Świętami w wielkim garze, z dużej ilości gatunków mięsa, pysznej niezbyt słonej kiszonej kapusty. Bigos gotujemy kilka dni, gdyż częste odgrzewanie dodaje mu lepszego aromatu i doskonałego smaku. Kiedy bigos robimy kilka tygodni przed świętami, to możemy włożyć go do słoików i pasteryzujemy, ale niekoniecznie, jeśli bigos jest mocno gorący to odwróćmy go do góry dnem, wtedy powinny zakrętki zassać i dobrze trzymać. Gdy bigos przygotujemy odpowiednio wcześniej wtedy mamy mniej pracy tuż przed Świętami i możemy  przygotowywać inne dania np. sernik świąteczny, który piekę 1-2 dni przed Świętami, gdyż musi swoje odstać.

Polecam mój przepis na Świąteczny bigos do słoików.

Przepis na bigos świąteczny:

  • 4 szt. kolanka wieprzowe,
  • 4 kg kapusty kiszonej,
  • 20 szt. borowiki suszone,
  • 5 szt. liści laurowych,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 1 duża kość wędzona od karkówki
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg boczku surowego z żeberkami,
  • 1 kg kiełbasy pieprzowej,
  • 1 op. pasty pomidorowej
  • 1/2 op. koncentratu pomidorowego,
  • do smaku czarny pieprz, czerwona papryka

Do garnka, w którym będziemy gotować bigos wkładamy kolanka, kość od karkówki zalewamy wodą, wkładamy niezbyt kwaśną kiszoną kapustę, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Wyciągamy ugotowane mięso, studzimy. Z ostudzonych kolanek i kości, ściągamy mięso i dodajemy do kapusty.  W między czasie kroimy w drobną kostkę boczek surowy, łopatkę i kiełbasę, smażymy na głębokiej patelni, doprawiamy papryką i pieprzem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę pomidorową, podsmażamy i dodajemy  do garnka z bigosem. Wszystko mieszamy,  jeszcze trochę gotujemy, do odparowania płynu.

Gorący bigos możemy przełożyć do słoików, mrozimy lub trzymamy w lodówce, lub za oknem, gdy jest mróz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *